internetlån

Internetlån

Internetlån är egentligen ett samlingsnamn för alla typer av snabba lån som man ansöker om via internet. Det man främst menar när man pratar om internetlån idag, är små lån som t ex ett snabblån. Ett vanligt belopp att låna är 3000 kronor men det går ofta att få låna allt från 1000 kronor och uppåt.

Vid en första anblick kan ett internetlån tyckas lika enkelt som det låter – ett lån du tar via internet. Men det är mycket mer än så. Det kombinerar digital teknologi med finansiella tjänster för att leverera snabba lösningar till dem i behov av finansiering.

Hur internetlån skiljer sig från traditionella lån

 • Digital tillgänglighet dygnet runt: Medan en traditionell bank har öppettider, är internetbanker öppna dygnet runt. Oavsett när finansiella behov uppstår, kan internetlån erbjuda en lösning.
 • Omedelbara beslut: Tack vare automatiserad dataanalys och beslutsalgoritmer kan godkännande för internetlån ofta ges inom några minuter.

Varför överväger människor internetlån?

 • Användarvänlighet: Fyll i en ansökan online, ladda upp nödvändiga dokument digitalt och få besked snabbt, allt utan att behöva lämna ditt hem eller kontor.
 • Översikt och jämförelse: Med många digitala plattformar som erbjuder lånejämförelsetjänster, kan kunder jämföra lån från olika långivare för att hitta den bästa affären.
 • Diskretion: För dem som vill hålla sina finansiella beslut privata, erbjuder internetlån en diskret lösning.

Risker med internetlån

Att det är lättare att låna pengar gör att fler personer ansöker. Personer som annars inte hade tagit steget och gått till banken och ansökt personligen. På internet är det väldigt lätt att ansöka, vilket gör att många ”chansar” och skickar iväg en ansökan på vinst och förlust. Ofta beviljas den.

kredit-online

Ibland beviljas lån även till personer med bristande betalningsförmåga, bara för att lån är en bra affär för bankerna och de gärna vill ha många kunder.

 • Säkerhetsbekymmer: Delning av personlig och finansiell information online kan medföra risker. Det är viktigt att se till att långivarens webbplats är säker.
 • Lockande erbjudanden: Ibland kan vad som verkar vara ett attraktivt erbjudande dölja höga avgifter eller oskäliga villkor. Läs alltid det finstilta noggrant.
 • Lättillgänglighetens baksida: En av de största nackdelarna med internetlån är just dess enkelhet och snabbhet. Denna lättillgänglighet kan uppmuntra individer att impulsivt ansöka om lån, även när det kanske inte är ekonomiskt klokt. Det kan locka personer att ta snabba finansiella beslut utan att noggrant överväga konsekvenserna.
 • Ökad ansökningsfrekvens: Eftersom processen är så smidig online, kan vissa frestas att ”testa lyckan” och skicka in en låneansökan bara för att se om de blir godkända, även om de egentligen inte behöver lånet. Detta kan leda till onödiga skulder.
 • Överskuldsättning: Då vissa digitala långivare kanske inte granskar en ansökandes ekonomiska historia lika noga som traditionella banker, riskerar vissa individer att bli beviljade lån trots otillräcklig betalningsförmåga. I längden kan detta resultera i överskuldsättning.
 • Låneföretagens vinstintresse: Det är viktigt att komma ihåg att långivare, oavsett om de är online eller traditionella, alltid har ett vinstintresse. Ibland kan detta innebära att de beviljar lån till individer som kanske inte bör ta på sig mer skuld, enbart för att säkra nya kunder och affärsintäkter.

För att undvika dessa fallgropar är det viktigt att noggrant överväga sina finansiella beslut och inte låta den enkla onlineprocessen förmåna en till att agera impulsivt eller oöverlagt.

Digitala lånefördelar

Fördelen med internetlån är att man i lugn och ro kan sitta framför sin dator och jämföra olika sorters lån. Man ansöker även på internet genom att fylla i ett formulär som man sedan skickar in genom att klicka på en knapp. Inom kort får man besked om man blivit beviljad lånet och även pengarna utbetalade till kontot man uppgav i ansökan.

 • Enkelt att jämföra: Internetlån erbjuder en unik möjlighet att från hemmets lugna vrå utforska och jämföra olika lånealternativ. Istället för att besöka flera banker eller finansiella institut personligen, kan man enkelt surfa på nätet och undersöka vilket lån som passar bäst.
 • Snabb och enkel ansökningsprocess: Ansökningsprocessen för internetlån är oftast enkel och tidsbesparande. Genom att ifylla ett digitalt formulär med nödvändig information och klicka på skicka-knappen kan man skicka in sin ansökan inom minuter.
 • Omedelbar feedback: Efter att ha skickat in ansökan online behöver man inte vänta dagar eller veckor på ett svar. Många långivare på internet ger omedelbart besked om ansökan har godkänts eller avslagits, vilket ger låntagaren snabb klarhet.
 • Direkt utbetalning till kontot: Om man beviljas ett internetlån sker oftast utbetalningen snabbt. I många fall kan pengarna finnas på angivet bankkonto inom några timmar eller dagen efter, vilket gör att man kan få tillgång till de nödvändiga medlen när man verkligen behöver dem.

Med dessa fördelar i åtanke kan man konstatera att internetlån erbjuder en modern, snabb och bekväm lösning för dem som behöver låna pengar. Dock bör man alltid noga granska lånevillkor och se till att man förstår alla aspekter av lånet innan man går vidare med en ansökan.

Jonna, en frilansfotograf, hade ett omedelbart behov av pengar för att köpa en ny kamerautrustning för ett uppdrag. Istället för att vänta på en långsam traditionell bankprocess, så valde hon ett internetlån. Efter att ha jämfört några olika alternativ valde Jonna en långivare som erbjöd henne en konkurrenskraftig ränta och lånade snabbt pengarna. Utrustningen köptes, uppdraget slutfördes framgångsrikt och Jonna kunde enkelt betala tillbaka lånet inom den avtalade tiden.

online-kredit

Att tänka på när man överväger internetlån

Även om tillgänglighet och snabbhet är stora fördelar, speciellt när du vill låna pengar till det du behöver, bör du alltid utöva försiktighet. Jämförelser och noggrann läsning av alla lånevillkor är avgörande för att säkerställa att du tar ett välgrundat beslut.

 • Granska långivaren: Se till att långivaren har en god rekommendation, läs recensioner och undersök deras bakgrund.
 • Förstå alla kostnader: Förutom räntan kan det finnas andra avgifter som bör beaktas, såsom uppläggningsavgifter eller avgifter för försenad betalning.

Hög effektiv ränta

Det är viktigt att vara medveten om att den effektiva räntan för denna typ av lån ofta är betydligt högre än för ett större lån hos någon av storbankerna. Många märker inte detta tydligt, eftersom återbetalningstiden är så kort, men slår man ut räntan och alla andra avgifter på årsbasis så finner man ofta att den effektiva räntan ibland kan vara flera hundra procent om man har otur.

Även kreditkort har hög ränta på krediten men bästa kreditkorten erbjuder en viss tids fri kredit vilket gör kreditkort till ett bättre alternativ än snabblån.

Villkor för internetlån

Villkoren för låneansökningar på nätet är desamma som om du hade gått till bankkontoret och ansökt personligen. Du måste vara minst 18 år gammal (ibland över 20) och oftast ha en deklarerad årsinkomst på minst en viss summa. Du får  i de allra flesta fallen inte heller ha någon betalningsanmärkning.

Banker gillar inte betalningsanmärkningar och vill inte ge dig lån ifall du har det. För vanliga människor med bra koll på sin ekonomi är det dock övervägande fördelar med internetlån. Det är enkelt och man kan göra det när som helst på dygnet.

Åldersbestämmelser

Ett grundläggande krav när du ansöker om lån på nätet är att du uppfyller åldersgränsen. Nätbankerna och långivarna kräver att ansökanden är minst 18 år, men beroende på långivarens policy kan ålderskravet ibland vara högre, som 20 år eller äldre.

Exempel på nätbanker: Klarna är känd för sina smidiga betalningslösningar men erbjuder även internetlån. Lendify är en annan aktör som specialiserat sig på peer-to-peer-lån via nätet. Båda dessa aktörer kan variera sina ålderskrav beroende på lånetyp.

Inkomstkrav

Din årsinkomst spelar en central roll i låneansökningsprocessen. Långivare vill vara säkra på att du kan betala tillbaka lånet, därför sätter många ett minimikrav på den deklarerade årsinkomsten.

Exempel på nätbanker: Nordnet och Avanza är två framstående nätbanker, mest kända för sina investeringstjänster. Men de erbjuder också olika lånemöjligheter och kan ha specifika inkomstbaserade krav för att bevilja dessa.

Vikten av en bra kreditvärdighet

En bra kreditvärdighet är ofta avgörande för att få lån beviljat, både på nätet och hos fysiska banker. Betalningsanmärkningar ses ofta som en risk, och många banker är tveksamma till att bevilja lån till ansökande med sådana anmärkningar.

Exempel på nätbanker: Collector Bank erbjuder flera låneprodukter och är kända för att göra en noggrann kreditprövning. Zmarta, som fungerar som en jämförelsetjänst, hjälper dig att hitta långivare baserat på dina förutsättningar, inklusive din kredithistorik.

Flexibiliteten med internetlån

För den moderna konsumenten, som är van vid att ha all information och alla tjänster tillgängliga 24/7, erbjuder internetlån en oslagbar bekvämlighet. Oavsett var du är eller tid på dygnet kan du med några få klick ansöka om och, i bästa fall, få ditt lån beviljat. Detta gör processen smidig, speciellt för dem som har en ordnad ekonomi och kan uppfylla långivarens krav.