Välja kreditkort

Välja kreditkort?

Det är inte lätt att välja vilket som är bästa kreditkort man ska ha när det är dags att skaffa sig ett. Men det som är gemensamt för alla kreditkort är att kortet är knutet till en kredit istället för ett vanligt bankkort. Detta innebär att man har blivit godkänd för en viss summa pengar som man kan utnyttja när man skulle behöva dem.

Därefter kan det skilja sig mellan kreditkorten om man betalar en viss ränta när man använder sig av en summa av sin kredit. Det finns även kort som är helt utan räntan. Oftast betalar man av på sin kredit vid varje månadsslut, men bara om man har utnyttjat kreditkortet för inköp.

Olika typer av kreditkort

Det är frågan om vilket behov man har när det är dags att använda sig av sitt kreditkort. Är det för att det ska vara som en buffertsumma, om det skulle hända något oförutsett eller är det för att ha ett kort som fungerar extra säkert för att göra köp utomlands.

Något som också är vanligt när ett val ska göras av vilken typ av kreditkort man ska ha, är att på vissa kort få användaren en speciell bonus och andra förmåner. Denna bonus kan sedan omvandlas för att kunna få vissa rabatter vid inköp eller rent av få billigare flygresor.

Visa och Mastercard dominerar kreditkortsmarknaden och är erkända över hela världen. Deras omfattande utbud av kreditkortsalternativ är anpassat till en mängd olika kundbehov, från den genomsnittliga konsumenten till den globala resenären och den stora spenderaren.

Här följer en genomgång av de mest populära kreditkorten de erbjuder:

Visa

Visa Classic

Ett basnivå-kort som erbjuder enkelhet utan komplicerade extrafunktioner. För individer som primärt önskar ett pålitligt kort för grundläggande dagliga transaktioner, utan att behöva förvalta extra bonusar eller förmåner.

Visa Gold

En uppgraderad version med en högre kreditgräns och tilläggsförmåner, som ofta inkluderar reseförsäkringar. Mycket lämpligt för frekventa resenärer som vill ha en extra skyddsnivå när de reser, samtidigt som de utnyttjar kortets andra fördelar.

Visa Platinum

Detta premiumkort ger kunderna toppklassiga förmåner, inklusive en ännu högre kreditgräns och exklusiv tillgång till saker som airport lounges. Riktat mot de som söker en förstklassig kreditkortsupplevelse, med betoning på lyx och bekvämlighet.

Visa Rewards

Ett kort som belönar användaren med poäng för varje inköp, vilket kan leda till rabatter eller andra belöningar. Idealiskt för dem som regelbundet använder sitt kort och vill maximera fördelarna genom att tjäna poäng.

visa-mastercard-kort

Mastercard

Mastercard Standard

Mastercards basnivåalternativ. Det är avsett för dagliga transaktioner utan komplexa förmåner. För de som önskar en enkel betalningslösning för dagligvaruinköp, räkningar och mer.

Mastercard Gold

En uppgradering från standard, erbjuder högre kreditgräns och bonusar som reseförsäkring, och ibland även rabatter på hotell och biluthyrning. Utmärkt för resenärer och de som uppskattar extra säkerhet och bekvämlighet när de är på språng.

Mastercard Platinum

Detta är toppen av Mastercards kreditkortsortiment, som erbjuder exklusiva förmåner och högre kreditgränser. För de som önskar en premium kreditkortserfarenhet, komplett med specialerbjudanden och förmåner.

Mastercard Rewards

Ett belöningssystem där användarna tjänar poäng för varje inköp. För stora spenderare som regelbundet vill dra nytta av rabatter och belöningar baserat på deras köpbeteende.
Slutsats

Val av kreditkort är en personlig beslut baserat på ens unika behov och livsstil. Både Visa och Mastercard erbjuder ett brett spektrum av alternativ, så oavsett om du vill ha en grundläggande kreditlösning eller något mer exklusivt, finns det sannolikt ett kort som passar just dina behov. Som konsument är det viktigt att noggrant överväga varje korts förmåner, avgifter och räntor innan man fattar ett beslut.

Kostnader

Att använda ett kreditkort kan vara mycket bekvämt och i vissa fall ekonomiskt fördelaktigt, men det finns också en rad kostnader att beakta. Dessa kan snabbt ackumulera om du inte är medveten om dem. Här följer en utförlig genomgång av dessa kostnader tillsammans med exempel för bättre förståelse.

Räntekostnader

Räntan är den procentandel av utnyttjad kredit som man betalar till kreditkortsföretaget. Om du t ex har en skuld på 10 000 kronor och en ränta på 20%, betalar du 2 000 kronor i ränta per år (om du inte betalar av skulden).

Årsavgifter

Årsavgiften är en fast summa som debiteras årligen för att ha kreditkortet. Vissa premium-kreditkort kan ha en årsavgift på upp till 1 500 kronor eller mer, medan vissa grundläggande kort inte har någon årsavgift alls.

Uttagsavgifter

Om du tar ut kontanter med ditt kreditkort, kan det tillkomma en avgift. En bank kan t ex ta ut en fast avgift på 30 kronor plus 2% av det totala beloppet för varje kontantuttag.

Valutapåslag och omvandlingsavgifter

När du använder ditt kreditkort utomlands eller gör inköp i en annan valuta än din egen, kan det tillkomma ett valutapåslag. Om du spenderar 1 000 kronor i en annan valuta, och ditt kort har ett valutapåslag på 3%, blir det en extra kostnad på 30 kronor.

Det finns även andra avgifter som man bör vara medveten om:

 • Övertrasseringsavgift: Uppstår när du överskrider ditt kreditkortslimit.
 • Betalningsförseningsavgift: Uppstår när du inte betalar minst det minsta beloppet på ditt konto i tid.
 • Ersättningskort: Om du förlorar ditt kort eller det blir stulet och behöver ett nytt.Att välja rätt kreditkort handlar inte bara om att leta efter belöningar och förmåner, utan också om att förstå och minimera de potentiella kostnaderna. Genom att göra en grundlig jämförelse och läsa det finstilta kan du spara stora summor på lång sikt. Och viktigast av allt, betala alltid din räkning i tid för att undvika onödiga räntekostnader.

Nätverk

När det gäller kreditkort bör man även tänka på vilket nätverk det tillhör. Detta betyder att det finns vissa kort som bara fungerar i vissa affärer medan andra kreditkort kan användas över hela landet och till och med fungerar runt om i hela världen.

Vad menas med kreditkortsnätverk?

Kreditkortsnätverket refererar till den plattform eller det system som behandlar kreditkortstransaktioner. När du använder ditt kreditkort för att göra ett köp fungerar nätverket som en mellanhand mellan butiken och din bank eller kreditkortsutgivare. De mest kända kreditkortsnätverken är globala och accepteras nästan överallt i världen.

De största kreditkortsnätverken som finns är:

 • VISA
 • Mastercard
 • Diners Club
 • American Express

Diners Club och American Express kreditkorten har vissa begränsningar, men däremot VISA och Mastercard fungerar på de allra flesta platser runtom på jorden. Har man en livsstil som inkluderar många resor är nätverken med VISA och Mastercard att föredra.

Varför är nätverksvalet viktigt?

Valet av nätverk bestämmer inte bara var du kan använda ditt kort men också vilka typer av förmåner, säkerhetsegenskaper och kundservice du får tillgång till. Vissa nätverk kan till exempel erbjuda bättre skydd mot bedrägerier, medan andra kan ha starkare kundtjänstsupport eller unika förmåner och rabatter.

Innan du bestämmer dig för ett kreditkort är det viktigt att inte bara titta på räntor och avgifter, utan också att förstå vilket nätverk kortet tillhör och hur det påverkar dess användbarhet och förmåner. Ditt val bör baseras på dina köpvanor, resvanor och var du planerar att använda kortet mest.

kreditkort-utan-avgift

Vad innebär kredittid?

Kredittid är den tid som kreditkortsföretag ger sina kunder för att betala tillbaka det belopp de har spenderat med sina kreditkort utan att drabbas av några extra räntekostnader. Under denna period kan kunden i princip låna pengar utan kostnad. Men när tiden löper ut och man inte har betalat tillbaka hela summan, börjar räntan tillämpas.

Vanlig kredittid: 30 dagar

Många kreditkortsföretag erbjuder en standardkredittid på 30 dagar. Det innebär att om du gör ett köp den 1:a i en månad, har du fram till den 30:e (eller 31:a beroende på månaden) att återbetala det fulla beloppet utan extra kostnader. För många konsumenter passar denna tidslängd bra då den ofta sammanfaller med månadslönen.

Förlängd kredittid: Upp till 60 dagar

För dem som behöver mer flexibilitet, finns det kreditkort som erbjuder längre kredittider, som kan sträcka sig upp till 60 dagar. Denna typ av kreditkort kan vara särskilt användbar för de som reser ofta eller har oregelbundna inkomster. Exempelvis, om du vet med dig att du har en större inkomst som kommer in lite senare än vanligt, kan ett kort med 60 dagars kredittid ge dig andrum och flexibilitet att hantera dina utgifter.

Vikten av att välja rätt kredittid

Det är av yttersta vikt att välja ett kreditkort som passar dina ekonomiska behov och vanor. Medan en längre kredittid kan verka lockande, är det viktigt att komma ihåg att efter denna period kommer räntan att börja gälla. Därför är det viktigt att alltid sträva efter att betala tillbaka hela beloppet inom den givna kredittiden för att undvika onödiga extra kostnader.

Faktorer att titta närmare på när du ska välja kreditkort

När du väljer ett kreditkort är det viktigt att överväga flera faktorer baserat på dina personliga behov och din ekonomiska situation. Här är några av de mest kritiska aspekterna du bör tänka på:

 1. Räntan: Detta är den procentandel du betalar för att låna pengar om du inte betalar tillbaka hela beloppet du har spenderat under månaden. En lägre ränta är oftast att föredra.
 2. Årsavgift: Många kreditkort har en årlig avgift, men det finns också många kreditkort utan årsavgift. Avgiften kan vara värd det om kortet erbjuder belöningar eller förmåner som du kommer att använda.
 3. Belöningsprogram: Många kreditkort erbjuder belöningar i form av pengar tillbaka, poäng, eller flygmil. Det är viktigt att du väljer ett kort vars belöningsprogram passar dina köpvanor.
 4. Avgifter: Läs det finstilta för att förstå vilka avgifter som kan tillkomma för saker som sena betalningar, kontantuttag, utlandstransaktioner och att överskrida din kreditgräns.
 5. Kreditgräns: Detta är den maximala mängden pengar du kan låna. Det är viktigt att du väljer ett kort med en kreditgräns som passar din ekonomi, men också dina behov.
 6. Förmåner: Många kreditkort kommer med förmåner som reseförsäkring, avbeställningsskydd, utökade garantier för inköp, och tillgång till VIP-lounger på flygplatser. Välj ett kort som har förmåner du faktiskt kommer att använda.
 7. Inledande erbjudanden: Vissa kreditkort kommer med erbjudanden som 0% ränta på inköp eller balansöverföringar under en viss tid. Se till att du förstår villkoren för dessa erbjudanden, inklusive vad räntan kommer att vara när den inledande perioden är över.
 8. Godkännandekrav: Varje kreditkort har olika krav för godkännande, inklusive kreditpoäng och inkomstkrav. Se till att du uppfyller dessa krav innan du ansöker.

Kom ihåg att inget kreditkort är ”bäst” för alla. Den optimala lösningen beror på din ekonomiska situation, dina behov och dina spenderingsvanor.

Till syvende och sist är det behovet man har av sitt kreditkort som avgör vilken typ av kort man väljer!