Välja kreditkort

Välja kreditkort?

Det är inte lätt att välja vilken typ av kreditkort man ska ha när det är dags att skaffa sig ett. Men det som är gemensamt för alla kreditkort är att kortet är knutet till en kredit istället för ett vanligt bankkort. Detta innebär att man har blivit godkänd för en viss summa pengar som man kan utnyttja när man skulle behöva dem.

Därefter kan det skilja sig mellan kreditkorten om man betalar en viss ränta när man använder sig av en summa av sin kredit. Det finns även kort som är helt utan räntan. Oftast betalar man av på sin kredit vid varje månadsslut, men bara om man har utnyttjat kreditkortet för inköp.

Olika typer av kreditkort

Det är frågan om vilket behov man har när det är dags att använda sig av sitt kreditkort. Är det för att det ska vara som en buffertsumma, om det skulle hända något oförutsett eller är det för att ha ett kort som fungerar extra säkert för att göra köp utomlands.

Något som också är vanligt när ett val ska göras av vilken typ av kreditkort man ska ha, är att på vissa kort få användaren en speciell bonus och andra förmåner. Denna bonus kan sedan omvandlas för att kunna få vissa rabatter vid inköp eller rent av få billigare flygresor.

Kostnader

När det är dags för att göra sitt val av kreditkort gäller det att göra en research innan och komma fram till vilken typ av kort som passar bäst för behovet. En av de viktigaste sakerna man bör tänka på är att göra en jämförelse över vilka kostnader det är på räntan. Sedan tittar man på vilken avgift kreditkortet har varje år, en så kallad årsavgift.

Utöver dessa kostnader kan det tillkomma avgifter vid uttag och om man använder sig av kreditkortet i ett annat land kan det komma ett tillägg för att omvandla valuta.

Nätverk

När det gäller kreditkort bör man även tänka på vilket nätverk det tillhör. Detta betyder att det finns vissa kort som bara fungerar i vissa affärer medan andra kreditkort kan användas över hela landet och till och med fungerar runt om i hela världen.

De största kreditkortsnätverken som finns är:

Diners Club och American Express kreditkorten har vissa begränsningar, men däremot VISA och Mastercard fungerar på de allra flesta platser runtom på jorden. Har man en livsstil som inkluderar många resor är nätverken med VISA och Mastercard att föredra.

Kredittid

Kredittiden kan skilja sig åt mellan de olika kreditkorten och det betyder att man har olika tid på sig att betala den summa som man har utnyttjat på sitt kort. Den vanligaste tiden är att man har 30 dagar på sig. Det finns dock kreditkort som man kan få en förlängd kredittid på också och då upp till 60 dagar, vilket kan vara praktiskt om man är på resande fot mycket.

Till syvende och sist är det behovet man har av sitt kreditkort som avgör vilken typ av kort man väljer!