Betalkort

Ett betalkort, ibland även kallat debetkort, är ett kort som ger dig möjlighet att göra inköp och uttag direkt från ditt bankkonto. Här går vi igenom vad betalkort är, hur de fungerar och vilka fördelar och nackdelar de kan ha. Vi kommer även att täcka in några av de vanligaste frågorna och missförstånden kring betalkort.

Vad är ett betalkort?

Ett betalkort är ett kort som kopplas direkt till ditt bankkonto. När du använder kortet för att göra inköp eller ta ut pengar, dras pengarna omedelbart från ditt konto. I kontrast till kreditkort, där du lånar pengar för att göra inköp som du sedan betalar tillbaka vid ett senare tillfälle, innebär betalkort att du använder dina egna pengar direkt.

Hur fungerar betalkort?

När du använder ett betalkort dras pengarna direkt från ditt bankkonto. Du kan använda kortet till att betala i butiker, online eller till och med för att ta ut kontanter från en bankomat. Eftersom transaktionerna sker i realtid behöver du ha tillräckligt med pengar på ditt konto för att täcka dina inköp.

Fördelar med betalkort

Betalkort har många fördelar, bland annat:

 • Kontroll över utgifter: Eftersom du använder dina egna pengar, löper du mindre risk att spendera mer än vad du har råd med. Detta kan hjälpa till att förhindra skuldsättning.
 • Inga räntekostnader: Till skillnad från kreditkort, som kan ha höga räntor om du inte betalar tillbaka ditt saldo i tid, har betalkort inga räntekostnader.
 • Accepteras nästan överallt: De flesta betalkort, särskilt de som är kopplade till Visa eller Mastercard, accepteras i stort sett överallt där kortbetalningar tas emot.

Nackdelar med betalkort

Betalkort har också några nackdelar, bland annat:

 • Ingen kredituppbyggnad: Till skillnad från kreditkort, bidrar inte betalkort till att bygga upp din kredithistorik. Om du planerar att ansöka om ett större lån i framtiden kan detta vara en nackdel.
 • Färre skydd: Kreditkort kommer ofta med försäkringar och konsumentskydd som betalkort inte alltid erbjuder.
 • Övertrassering: Om du inte har tillräckligt med pengar på ditt konto när du försöker göra ett inköp, kan du hamna i övertrassering, vilket kan medföra extra avgifter.

Förbetalda kreditkort

Vad är förbetalda Visa och MasterCard betalkort eller förbetalda kreditkort som de också kallas ibland?

Förbetalda kortEtt “traditionellt” kreditkort är ett kort som drar av en balanskredit med varje användning / inköp. Ett förbetalt betalkort är ett kort med antingen Visa eller MasterCard logotyp och kan användas för att betala för varor eller tjänster.

Man sätter in pengarna i förväg, och kan sedan använda kortet att betala med, till exempel på nätet. Bland annat erbjuder mobiloperatören Goyada, och Moneybooker förbetalda MasterCard. Detta är ju bra alternativ till kreditkort ifall man har en betalningsanmärkning. När man är i behov av ett kort att betala med vid exempelvis näthandel. De kan naturligtvis också användas att betala med i butik, och fungerar kanske också bra för att styra upp sin ekonomi. Forex har också en variant av förbetalt kort, som man köper i deras butiker. En specialvariant som kallas Global cash.

Mastercard förbetalt kort

Mastercard är världens mest accepterade kort och det finns en rad olika kort beroende på vilka behov du har av ditt kort. Man kan välja mellan Kreditkort, Betalkort, Bankkort, Förbetalt kort och företagskort. Det finns mängder av företag som banker, posten, växlingskontor, tobakshandlare m.fl. som säljer förbetalda Visa- eller Mastercard-kort. Du sätter in pengar i förväg. Du kan som regel fylla på kortet allt eftersom. Och du kan vanligtvis välja om du vill ha kortet med ditt namn på eller om det skall vara anonymt. Kunden är kung och hennes behov sätts i första rummet.

Förbetalt MasterCard kort är perfekt för internetshopping och kan användas hos alla som accepterar MasterCard och som har en kortläsare online. För närvarande på 24 miljoner köpställen runt om i världen. Kortet har också en PIN-kod vilket gör att du också kan välja att ta ut kontanter på valfri uttagsautomat.

Kortet är ett förbetalt kort som är anslutet till MasterCards betalningssystem.

Kortet utfärdas på ett visst förutbestämt penningvärde, Kortvärdet, som är bestämt i svenska kronor. Personligt kort kan efter utfärdandet laddas med ytterligare belopp. Presentkort kan ej återladdas.

Kortet kan användas för betalning i samband med köp av varor och tjänster vid MasterCards användningsplatser med onlineterminaler. Kortet kan användas till kontantuttag i uttagsautomater eller på bankkontor.

Vanliga frågor och missförstånd kring betalkort

 1. Är betalkort och kreditkort samma sak? Nej, det största skillnaden är att kreditkort innebär att du lånar pengar för att göra inköp, som du sedan betalar tillbaka vid ett senare tillfälle, medan betalkort drar pengarna direkt från ditt bankkonto.
 1. Är det säkert att använda betalkort? Ja, de flesta betalkort kommer med olika säkerhetsfunktioner, såsom PIN-kod och chip-teknologi, samt möjlighet att spärra kortet om det skulle bli stulet eller förlorat.
 2. Kan jag ta ut pengar från en bankomat med mitt betalkort? Ja, du kan generellt använda ditt betalkort för att ta ut pengar från en bankomat. Dock kan det finnas avgifter kopplade till uttag, beroende på din bank och var du gör uttaget.
 3. Kan jag handla online med mitt betalkort? Absolut, du kan använda ditt betalkort för att göra inköp online precis som du skulle i en fysisk butik. Bara se till att webbplatsen du handlar på är säker.
 4. Vad händer om jag förlorar mitt betalkort? Om du förlorar ditt betalkort bör du omedelbart kontakta din bank för att spärra det. De flesta banker har en process för att ersätta förlorade eller stulna kort.

För att sammanfatta, betalkort är ett praktiskt och säkert betalningsverktyg som ger dig direkt tillgång till pengarna på ditt bankkonto. Genom att förstå hur de fungerar kan du utnyttja fördelarna och undvika potentiella fallgropar.