Kreditkort

Kreditkort vs kreditlån

Är du i behov av en snabb kredit eller ekonomisk buffert men inte vet riktigt vad som är bäst, ett kreditkort eller kreditlån. Vi kollar in vad det finns för fördelar och nackdelar.

Kreditlån

Ett kreditlån innebär att man skapar ett kreditkonto hos en långivare och använda den krediten när man behöver. Använder man inte krediten så behöver man inte betala ränta och avgifter, men så fort man tar ut pengar så börjar räntan ticka. En del långivare erbjuder en räntefri period, så det gäller att jämföra kreditlån så man får så bra villkor som möjligt.

Fördelar med ett kreditlån

Det finns kreditlån utan UC och man betalar bara för den krediten som används. När man inte använder krediten så betalar man inget, utan det är flexibelt och inga årsavgifter och liknande. Det finns även möjlighet att få ta ett kreditlån även om man har en betalningsanmärkning och behöver man pengar snabbt så finns det lån med direktutbetalning samma dag.

Nackdelar med ett kreditlån

Räntan är hög och det gäller att betala tillbaka snabbt annars kan räntan sticka iväg. Det kan vara svårt att få lån om man har en låg inkomst eller saknar regelbunden inkomst. Pensionärer och arbetslösa kan inte teckna ett kreditlån.

Kreditkort

Ett kreditkort fungerar också som buffert, och går att använda som vanligt betalkort eller som en snabb kredit när det behövs. Det bästa med ett kreditkort vs kreditlån är att det finns kort med bonus och räntefri återbetalning och de bästa kreditkorten har många bra förmåner. Men det gäller att kolla avgifter så man kan undvika att betala mer än vad som är nödvändigt.

Fördelar med ett kreditkort

När man använder krediten så kan man få upp till 60 dagar på sig att betala tillbaka utan att behöva betala ränta. Det finns även försäkringar och bonussystem som man kan ha nytta av. Ett kreditkort kan med fördelar användas på resan då avbokningsskydd och reseförsäkring ingår hos flera kreditkortsbolag.

Nackdelar med ett kreditkort

Hög ränta om man inte betalar tillbaka i tid. Det finns inga kreditkort utan UC och har man betalningsanmärkningar så går det inte att skaffa ett kort. Arbetslösa och personer på sjukpenning kan inte ansöka och pensionärer har problem att bli godkända hos flera kreditkortsbolag.

Är krediter bättre än vanligt lån?

Det beror helt på situation, men för en större renovering hemma eller lån till bilen så är ett privatlån bättre val än ett kreditlån. Ett kreditlån eller kreditkort kan fungera som extra buffert om man inte lyckas hålla budget och behöver snabb påfyllning i kassan.

Ett kreditlån är bra till mindre inköp eller om man behöver ha förskottspengar till något, men inte vet hur mycket pengar man behöver. Ett kreditkort kan fungera på samma sätt men då gäller det att ha ett kort helt utan avgifter om man skall ha det på liknande sätt.

Snabblån – alternativ till kreditkort

Har man väldigt mycket utgifter under en specifik månad och känner att pengarna inte riktigt räcker, så kan man rädda situation med antingen ett snabblån eller ett kreditkort. Då kan man föra över en del av kostnaden till nästa månad och därmed dela upp bördan på två månader istället för en.

Det kan faktiskt vara skönt att betala saker i efterhand, och många gör det redan när de handlar på nätet med Klarna eller Qliro. Att handla på faktura är också en form av kredit, men gör man det ofta och får många förfrågningar hos UC, så kan det sänka ens kreditvärdighet. Därför kan det vara smartare att betala med ett kreditkort för då görs bara en UC förfrågan när man ansöker och inte varje gång man handlar.

Så tar du ett snabblån online

Det är enkelt att ta ett snabblån online. Det enda du behöver är en Internet upp koppling och du kan ta det på bara några minuter vid din dator eller direkt i mobilen. Här ska du naturligtvis vara noga med att läsa de olika villkoren som finns för dessa snabba lån.

I och med att det finns så många aktörer som är verksamma inom denna genre, så kommer det finns det som är bättre än andra. Du som kontrollerar detta och tar ett snabblån för första gången kommer till och med att kunna få detta utan att behöva betala någon ränta. I och med det kommer du kunna ta ett snabbt lån med en räntefri period på upp till 30 dagar.

Något som du dock alltid ska kontrollera är att du verkligen kan betala tillbaka ditt snabblån inom föreskriven period för räntefritt lån. Detta med anledning att du som överskrider denna period, ska veta om det verkligen är ett prisvärt lån du tar. När du med säkerhet vet att du inte kommer att överskrida denna period, kommer dock alltid vara den som tar det bästa lånet du kan när du är i behov av snabba pengar.

Detta gör att ditt bästa alternativ på lånemarknaden blir just ett snabblån när du hamnat i en position där du behöver ha ett mindre kapital på samma dagar eller bara någon dag.

Därför är det viktigt att hålla koll på räntan

Både kreditlån och kreditkort är högkostnadskrediter och betalar man inte tillbaka hela kreditbeloppet direkt utan delar upp det på flera månader så kan man få betala ränta. Det är helt ok att betala ränta på ett lån, men se upp så att inte räntan drar iväg i onödan.