Bankkort

Kontokort

Kontokort är ett sätt att betala på de flesta affärer och inköpsställen. Kontokortet kan vara direktkopplat till innehavarens bankkonto och dessa kort kan också kallas debetkort eller betalkort. Pengarna dras direkt från kontot till skillnad från kreditkort där man får en faktura en gång i månaden.

En annan form av kontokort är betalkort som ger dig möjligheten att dela upp betalningen av de saker du köper med kortet genom en kreditbetalning i slutet av månaden eller efter en överenskommen avbetalningsplan.

Det är vanligt att du som innehavare av ett konto på en bank erbjuds tillgången till ett kontokort knutet till ditt konto. Utifrån dina behov kan kortet användas på olika sätt. Du kan ha ett kontokort som du endast kan betala i affärer med och omkostnaden dras direkt från ditt konto. Är du intresserad finns det också kontokort som både kan användas direkt i affärer men också i uttagsautomater så att du har möjlighet att hämta ut kontanter när du själv vill.

Du kan ansöka om kredit till ditt kontokort, vilket då gör att du får möjlighet att tillgå en av banken förutbestämd kredit som du kan använda dig av när du behöver. Vilka tjänster du vill ha kopplat till ditt kontokort beror helt på dina behov som innehavare men också vad banken/låneinstitutet är villig att ge dig.

Så här fungerar kontokort

Ett vanligt kontokort med förmågan att handla i affärer med och som fungerar i automater erbjuds av de flesta banker och av många andra former av låneinstitut.

Kraven att få tillgång till dessa kort är att du är minst 18 år och har ett konto på banken som du ansöker hos.

För att få denna tjänst måste du dock ofta betala en fast årlig summa för kortet och den ligger på ca 200-300 kronor samt att vissa kostnader kan tillkomma om du väljer att använda kortet utomlands som exempelvis en kostnad för varje kontantuttag som du gör i andra länder än dem som är med i EU.

Vissa banker/låneinstitut kan även erbjuda kontokort med andra villkor och tjänster, som exempelvis ett kort till dem som framförallt använder det direkt i affärer och inte lika ofta för kontanta uttag. Dessa kort är oftast billigare men kan då ha en extra avgift för varje gång du använder dem vid ett kontant uttag.

Kontokort för omyndiga

För dig som är yngre finns det möjlighet att få ett eget kontokort som är utformad för att passa just dig som ung. Dessa kort kan du ofta ansöka om redan som 13 åring och är kostnadsfria upp till det att du fyller 18 år.

Kortet kan användas både i affärer och i uttagsautomater. Kontokorten har dock ofta spärrar för hur mycket du kan handla för vid ett och samma tillfälle samt hur mycket du kan plocka ut från kontot under en vecka.  Ett krav för att få kortet är att du har ett konto på banken/låneinstitutet vilket behövs eftersom att kortet är kopplat till kontot.

Är du student finns det banker/låneinstitut som ger dig möjlighet att ansöka om bankkort med extra tjänster för dig. Det kan bland annat vara att du som student få ha ditt kontokort gratis under studietiden.

Tjänster kopplade till kontokort

Beroende på vilka tjänster du vill ha kopplade till dit kontokort krävs olika former av krav och kontroller på dig som innehavare. För att få tillgång till ett kontokort som du kan använda i affärer och vid kontantuttag behöver du som ansökare oftast inte något annat än ett konto hos banken/institutet och att du fyllt 18 år.

Vill du ha utökade tjänster på bankkortet får du vara beredd på att du måste uppfylla fler krav. Det kan bland annat vara att om du ansöker vill ha tillgång till kredit, så måste du ha en viss årsinkomst som bestäms av banken, samt att du ska klara av en kreditprövning som görs av banken/låneinstitutet.

Eftersom det idag finns en mängd olika former av kontokort har du som konsument möjligheten att undersöka vilket bankkort och vilken bank/låneinstitut som erbjuder just dig de bästa villkoren och de tjänster som du behöver.

Du kan också undersöka vart du får det billigaste kontokortet, men undersök då vad varje bank/låneinstitut erbjuder för tjänster kopplade till kontokortet, samt vilka olika utgifter som banken/låneinstitutet kräver för användningen av kortet, ha i åtanke att årskostnaden för kortet är en fast summa medan kostnader för uttag och liknande kan variera beroende på hur ofta du använder dig av kortet och kan därför bli stora utgifter.